Musea

Schoenenmuseum
In Waalwijk, op slechts 8,5 kilometer van de Schaapskooi, vindt u het Nederlands Leder en Schoenen Museum. De streek rondom Waalwijk was erg welvarend door de handel in lederwaren. In dit museum vindt u de geschiedenis van de Nederlandse leder- en schoenenindustrie. Er worden regelmatig demonstraties gegeven in de leerlooierij en de schoenfabriek, waardoor u er achter kunt komen hoe schoenen van leer worden gemaakt!

Stedelijk museum ‘s-Hertogenbosch
Het dichtsbijzijnde Stedelijk Museum is in Den Bosch te vinden. Vanuit de Schaapskooi is dit prima bereikbaar met bus of auto. Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch combineert een unieke collectie keramiek en sieraden met unieke tentoonstellingen van hedendaagse kunst en design. In een bijzonder gebouw presenteert het museum een programma met internationale uitstraling en ambitie.

Carnavalsmuseum
Proef de sfeer van het Brabantse carnaval! Het carnavalsmuseum in Den Bosch geeft u een beeld van het Brabantse carnavalsleven, van vroeger en nu. Het museum stelt een vaste collectie ten toon bestaande uit allerlei soorten maskers, kledij, promotiemateriaal, wapens, schildjes en andere belangrijke carnavalsvoorwerpen. In de zomermaanden wordt afgewisseld met thematische tentoonstellingen.

Textielmuseum
Het Textielmuseum is gelegen in Tilburg, de stad die groot is geworden door de textiel.
In het museum zijn weefgetouwen, de wasserij en tentoonstellingen te zien.
Bezoekers kunnen het weefproces volgen aan de hand van werkende machines
in de voormalige fabriekshal.

Gouverneurshuis
Het Gouverneurshuis is gelegen in Heusden, de dichtsbijzijnde vestingstad. Museum het Gouverneurshuis, genoemd naar het historische pand waarin het is gevestigd, laat in een boeiende collectie de geschiedenis, de kunst en de cultuur van Heusden en de omliggende regio zien. Naast de tentoonstelling van de vaste collectie, zoals de waterschaps- glazen, de gildenattributen en het Chinese Weimarporselein, organiseert het museum ook wisseltentoonstellingen en ontdekkingstochten door de vesting.